Kuchnia irańska charakteryzuje się tym, że jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu. We wszystkich królują ryż, herbata, bakalie i rozmaite rodzaje kebabów.

Kuchnia irańska w części południowej jest bardzo sycąca i wytrawna. Opiera się na ryżu, warzywach oraz mięsie. Natomiast w części północnej do mięsa jagnięcego lub baraniego dodaje się bakalie i owoce.

Najważniejszym składnikiem kuchni jest sok z granatów. Często do potraw słonych i słodkich dodawane są również orzechy. Charakterystyczny dla kuchni irańskiej jest też syrop z płatków róży damasceńskiej (róża perska) w połączeniu z miodem pszczelim. Natomiast ryż jest dodatkiem do wszystkich posiłków. Popularny jest również kawior oraz różnego rodzaju ryby.

Czołowymi daniami kuchni irańskiej są kufteh pulpety z jagnięciny, ryżu oraz ziół. Na deser podawane jest smażone ciasto z syropem (goosh-e fil), a do niego doogh, czyli słony jogurt z dodatkiem ziół.