Przygotowaliśmy krótki przewodnik po kuchni irańskiej, którą określa się mianem poezji smaków. Jest różnorodna, świeża, pełna zaskakujących połączeń. Przekonaj się, co warto zjeść.
Do 1934 roku Iran był oficjalnie nazywany Persją, dlatego irańską kuchnię nazywamy „perskąâ€. Iran to kwintesencja smaków. Kuchnia irańska w części południowej jest bardzo sycąca i wytrawna. Opiera się na ryżu, warzywach oraz mięsie. Natomiast w części północnej do mięsa jagnięcego lub baraniego dodaje się bakalie i owoce. Skuś się na falafela, soki wyciskane ze świeżych owoców, oryginalne kebaby, chleb w kształcie cienkiego placka, słony i lekko sfermentowany jogurt z dodatkiem mięty, pierożki samosa, ryby, krewetki i inne produkty z morza, irańskie piwo czy beryani.
Najważniejszym składnikiem kuchni jest sok z granatów. Często do potraw słonych i słodkich dodawane są również orzechy. Charakterystyczny dla kuchni perskiej jest też syrop z płatków róży damasceńskiej (róża perska) w połączeniu z miodem pszczelim. Natomiast ryż jest dodatkiem do wszystkich posiłków. Popularny jest również kawior oraz różnego rodzaju ryby.
Dizzi to klasyczne danie irańskie, skrzyżowanie gulaszu z tłustym rosołem. Serwuje się je w gorącym glinianym kociołku. Danie jest bardzo tłuste, dlatego warto popijać je słonym jogurtem z miętą czyli wspomnianym doughiem.
Beryani to mięso przysmażane z przyprawami i orzechami zawinięte w irański chleb. Jako dodatki podawany jest słony jogurt z miętą i cebula oraz ryż, uznawany za złoto na perskim stole. Całość naprawdę się broni!
Falafel to kotleciki z cieciorki smażone na głębokim oleju popularne w kuchniach całego bliskiego wschodu i Azji. To jedna z najtańszych przekąsek, sprzedawana niemal na każdym kroku, również na ulicy.
A na deser? Falude to tradycyjny słodki przysmak, który obejmuje lody z cienkim makaronem oraz np. z zmrożonym syropem z dodatkiem wody różanej. Warto też zajadać się suszonymi owocami i orzechami czy produkowanymi na ich bazie ciast.