Do 1934 roku Iran był oficjalnie nazywany Persją, dlatego irańską kuchnię nazywamy „perską”. Iran to kwintesencja smaków. Kuchnia irańska w części południowej jest bardzo sycąca i wytrawna. Opiera się na ryżu, warzywach oraz mięsie. Natomiast w części północnej do mięsa jagnięcego lub baraniego dodaje się bakalie i owoce. Skuś się na falafela, soki wyciskane ze świeżych owoców, oryginalne kebaby, chleb w kształcie cienkiego placka, słony i lekko sfermentowany jogurt z dodatkiem mięty, pierożki samosa, ryby, krewetki i inne produkty z morza, irańskie piwo czy beryani.
Najważniejszym składnikiem kuchni jest sok z granatów. Często do potraw słonych i słodkich dodawane są również orzechy. Charakterystyczny dla kuchni perskiej jest też syrop z płatków róży damasceńskiej (róża perska) w połączeniu z miodem pszczelim. Natomiast ryż jest dodatkiem do wszystkich posiłków. Popularny jest również kawior oraz różnego rodzaju ryby.

Dizzi to klasyczne danie irańskie, skrzyżowanie gulaszu z tłustym rosołem. Serwuje się je w gorącym glinianym kociołku. Danie jest bardzo tłuste, dlatego warto popijać je słonym jogurtem z miętą czyli wspomnianym doughiem.
Beryani to mięso przysmażane z przyprawami i orzechami zawinięte w irański chleb. Jako dodatki podawany jest słony jogurt z miętą i cebula oraz ryż, uznawany za złoto na perskim stole. Całość naprawdę się broni!
Falafel to kotleciki z cieciorki smażone na głębokim oleju popularne w kuchniach całego bliskiego wschodu i Azji. To jedna z najtańszych przekąsek, sprzedawana niemal na każdym kroku, również na ulicy.
A na deser? Falude to tradycyjny słodki przysmak, który obejmuje lody z cienkim makaronem oraz np. z zmrożonym syropem z dodatkiem wody różanej. Warto też zajadać się suszonymi owocami i orzechami czy produkowanymi na ich bazie ciast.